Att tänka på medan du är i Thailand

 • Rättssystemet är annorlunda. Rättssystemet i Thailand är mer ett system som är baserat på böter och mutor. Det finns många historier om hur människor blir bortförda av polisen. Därför borde du försöka undvika att väcka polisernas uppmärksamhet. Prata inte illa om kungen eller den kungliga familjen!
 • Begreppet ”rädda ansiktet”. Vi har inte det här begreppet i västländerna, så det kan vara lite svårt att förstå. Men det betyder i princip att aldrig skämma ut dig själv eller se dålig ut, och det gäller även för andra; få aldrig någon att skämma ut sig eller se dålig ut. Du borde aldrig höja rösten, verka otålig eller argumentera emot för mycket. Helt enkelt, var ingen idiot utan artig och le ditt bästa leende!
 • Det här är Thailand. Tänk på att du inte längre är i ditt hemland, så allting kan se väldigt annorlunda ut. Bisarra och helt absurda saker för dig kan vara helt vanliga i Thailand. Så, om trafiken blir stoppad av en elefant eller ett barn kommer gående med en tröja som säger ”F*CK YOU” tänk ”Det här är Thailand”.
 • Drick vatten på flaska, inte kranvatten! Försök att inte ens borsta tänderna med kranvatten.
 • Den bästa maten finns på gatorna. Om du verkligen vill uppleva den allra bästa thailändska maten så bege dig till gatorna! Där finns det en oändlig mängd av otroliga rätter. Det enda negativa är att de flesta människorna i matstånden inte pratar engelska. Men du behöver bara peka på något som ser gott ut, och vissa menyer står även på engelska. Här är priset för en måltid ca 30-50 baht.
 • Du behöver inte vaccinera dig. För att åka till Thailand behöver du inte vaccinera dig mot en massa sjukdomar. Dock så om du vill vara helt säker borde du söka upp en läkare som kan råda dig till vad du borde göra.
 • Din personliga hygien. Att sköta din personliga hygien är alltid viktigt, men det är särskilt viktigt att sköta den på ett så varmt och tropiskt land som Thailand. Eftersom det verkar som att många syntetiska tyger från hemmet tenderar att främja luktskapande bakterier så är det viktigt att duscha varje dag! Kanske till och med ett par gånger om dagen. Och ha inte på dig samma kläder två dagar i rad. Om du respekterar detta, och sköter din hygien ordentligt, så har inga invånare rätt att anklaga dig för att vara smutsig eller äcklig.
 • Kasta inte saker. Att kasta något, speciellt framför någon annan, anses vara extremt oförskämt i Thailand. Även om det är för att undvika något eller någon bra anledning, så gör det inte.
 • Mai Pen Rai, eller ‘Oroa dig inte’. Om du råkar göra något av de ovannämnda så oroa dig inte över det, de flesta thailändare är väldigt förstående. Stressa inte över att göra fel, slappna av och njut av vistelsen! Tänk på att det här är landet av leenden och alla situationer kommer att bli så mycket bättre bara du ler!

 

Monarki och kungafamiljen i Thailand

 

 

Något extremt viktigt att tänka på medan du är i Thailand är att inte på något sätt förolämpa kungen eller den kungliga familjen i Thailand. Det är inte bara de nämnda som blir förolämpade, utan även de som finns i närheten och hört på. Kungafamiljen behandlas med stor respekt från det thailändska folket, och besökare förväntas visa samma stora respekt. Om du inte gör det så blir det konsekvenser, och inte bara en tillsägelse utan det kan även innebära fängelse! Så akta dig verkligen för att nämna kungen eller kungafamiljen när du är i landet, och helt ärligt så har du ingen rätt att yttra dig om det ämnet och bör därför inte göra det. Om du inte har något positivt att säga.

Förutom yttrande så borde du även visa respekt genom att ställa dig upp under nationalsången och akta dig för att trampa på sedlar eller mynt som har kungens avbildning på sig.

 

Thailands religiösa seder

 

 

Det är några saker du bör tänka på när du befinner dig i Thailand, särskilt när du besöker religiösa platser så som tempel.

 • Klä dig propert. Försök att inte visa onödigt med hud. Undvik att gå med bar överkropp eller shorts och kort kjol eller klänning. Ett bra sätt att undvika att klä sig fel är att kolla på hur thailändarna klär sig.
 • Ta av dig skorna innan du går in i templets kapell där Buddhas avbildning finns. Ta även alltid av dig skorna när du går in i någon annans hem.
 • I en Muslimsk moské borde män ha på sig en huvudbonad och kvinnor heltäckande kläder, så som långa klänningar och långärmade tröjor. Ta av dig skorna och undvik att besöka moskén under religiösa samlingar.
 • Buddhistiska munkar får inte lov att röra eller bli vidrörda av kvinnor. De får inte heller ta emot något från en kvinnas hand, så om en kvinna vill ge en munk något

måste hon först ge det till en man som sedan kan lämna vidare det till munken.

 • ALLA avbildningar av Buddha anses som heliga, även de som är trasiga. Gör inget annat än att visa respekt för dessa avbildningar, alltså undvik att klättra på dem, ta upp eller flytta på dem.

 

Sociala interaktioner i Thailand

 

 

Beroende på var du är i Thailand, de större städerna eller i de mindre, så kan acceptansen för västerländska seder variera. I de större städerna så är de rätt vana vid de västerländska sederna och förstår oss mer, men i de mindre städerna kan det vara bra att veta hur du ska bete dig i vissa situationer.

 • Till skillnad från oss så skakar inte thailändare i hand när de hälsar på varandra. Istället slår de ihop händerna i en bön-liknande gest som kallas wai. I regel ska det vara den yngre som wai-ar den äldre.
 • Tänk på hur du riktar dina fötter. Det är oförskämt att rikta dina fötter mot en annan person, eller en avbildning av Buddha. Sitt därför alltid på dina hälar, istället för att korsa benen. Peka aldrig på någon med din fot, använd fingrarna istället. Anledningen till detta är för att fötterna är den lägsta kroppsdelen, och närmst jorden. I buddhismen betecknar det kopplingen vi har till vår jord, och kan orsaka otur om fötterna riktas mot en annan person eller religiöst objekt.
 • Rör aldrig vid någon annans huvud, även om det är en vänlig gest. Huvudet anses vara heligt och borde endast bli vidrört av munkar.
 • Offentlig beröring är också ett stort tabu i Thailand. Undvik därför att pussas, kramas, hålla hand eller bara tillfälligt röra vid någon annan. Särskilt om det inte är din partner!

 

Turistinformation

 

 

Lite riktlinjer för varje turist som befinner sig i Thailand, eller vilket annat resmål som helst.

 • Om du vill ha guidad information så se till att boka den via en pålitlig turistorganisation, istället för att anlita obehöriga guider.
 • För de turister som inte kan thailändska eller inte kan hitta runt, rekommenderas att använda sig utav hotellets taxiservices. Ett annat tips är att, om du har med dig en smartphone, ladda ner appen ‘MapFactor Navigator’ (går att ladda ner gratis, och även att köpa fler finesser) där det går att ladda ner kartor över hela världen och det behövs inget Internet för att använda denna.
 • Du kan aldrig vara nog försiktig, särskilt när du befinner dig så långt hemifrån. Ta till alla åtgärder för din egen och dina ägodelars säkerhet.
 • Om du behöver hjälp med säkerhet eller liknande problem så vänd dig till Tourist Assistance Center eller Tourist Police.
 • Alla knarkrelaterade brott straffas extremt hårt.

 

Transport i Thailand

 

 

Trafiken i Thailand, speciellt i Bangkok, anses vara en av världens tio sämsta. Men det finns flera olika alternativ att ta sig fram, bilen är inte alltid det bästa alternativet!

 • Bussar – Bussarna är oftast överfulla, men det kan vara prisvärt att välja en buss ändå. Dessutom så kommer du närmre invånarna och kulturen när du väljer bussen. Beroende på vad det är för buss så kan prisen variera, och även ifall det finns AC eller inte. Dessutom så bör du skaffa dig en karta över staden och ta reda på vad det finns för olika busslinjer och hållplatser innan du sätter dig på en buss.
 • Taxi – Se alltid till att taxin du åker med har en fungerande taximeter, så att du inte blir lurad. Resan börjar på ca 35 baht och fortsätter sedan med 5 baht per kilometer. Om det blir trafikstockning och bilen stannar, börjar taximetern automatiskt att räkna per minut istället för per kilometer.
 • Motorcykeltaxi – Detta är ett snabbare alternativ, och är till för de som inte är rädda för att det går snabbt. Se dock till att alltid använda hjälm då det är lag på det.
 • BTS Tåg – Bangkok Transit System (BTS) kör från 06:00 på morgonen till 24:00 på natten. Priset ligger på mellan 10 och 40 baht och kolla upp vilka linjer och stationer det finns innan för att veta vart du ska.
 • Båtar – Att ta båten är ett snabbt och lönsamt alternativ. Det är dock väldigt populärt bland thailändarna så det kan vara väldigt fullt på dem.

 

Faror i Thailand

 

 

Precis som i alla länder och städer så finns det faror och brott i Thailand. Som turist är det viktigt att se upp då turisters ovisshet oftast utnyttjas och blir rånade då tjuvar vet om att turister bär runt på mycket värdesaker och pengar.

 • Som nämnt ovan så är det väldigt viktigt att visa respekt för kungen och den kungliga familjen. Det är värt att nämnas igen, och igen, då det är väldigt viktigt att tänka på detta för att inte hamna i trubbel.
 • Åk alltid i licensierade taxibilar, särskilt om du är tjej och reser ensam på natten. De licensierade taxibilarna kan kännas igen på deras gula och svarta registreringsskyltar, medan de olicensierade taxibilarna kan kännas igen på deras svartvita registreringsskyltar.
 • Akta dig för spetsade drinkar. Ta hellre en öl eller annan dryck som kommer direkt ur en flaska och att den öppnas framför dig för kolla så att den som serverar dig inte lägger i något i din dryck.
 • Det är mycket farligare att åka motorcykeltaxi än något annat i trafiken, så var väldigt försiktig. Använd ALLTID hjälm, då det är både säkrare för dig och är lag på det.
 • Lås ditt hotellrum under natten och kolla efter titthål i väggen.
 • Var noga med att särskilt dricka vatten i Thailand, särskilt under de varmare månaderna. Många råkar ut för vätskebrist och värmeslag under sin resa, så ha alltid med dig en flaska med vatten vart du än går.
 • Var noga med din hygien och tvätta alltid händerna efter hantering av sedlar eller mynt. Om det inte finns något vatten eller tvål i närheten så ta med dig alco-gel i väskan.
 • Även om det finns ett kassaskåp på ditt hotellrum så betyder det inte att de är säkra där för det. Var noga med att vakta dina värdesaker, då det ofta förekommer att de blir stulna. Se till att få ett detaljerat kvitto på det du lämnar i förvaring och räkna alla dina sedlar och dylikt. Även när du är på resande fot är det viktigt att du skyddar dina värdesaker och ägodelar. Ha ett hänglås på dina väskor så att inte tjuvar kan komma åt vad som finns inuti.

 

Sjuk i Thailand

 

Om du blir sjuk i Thailand så försök inte att medicinera dig själv då de mediciner som finns i Sverige oftast inte funkar på de sjukdomar som finns i Thailand. Sök upp en läkare på plats för att få en diagnos och medicinering. Sjukdomar som finns i Thailand som inte går att medicinera själv inkluderar malaria, japansk encefalit b, rabies och denguefeber.

 

Försäkringsskydd och andra viktiga saker

 

Det är bra att veta i förväg vad du ska göra om du råkar illa ut på din resa. Det inkluderar sjukdom, brott, lån av pengar osv. Kolla upp det innan du åker, men om du behöver hjälp på plats så vänd dig till:

Sveriges Ambassad, Bangkok, +66 2 263 7200

Phuket, Konsulat, +66 (76) 38 00 00

 • Vid sjukdom eller olycka, vänd dig till den svenska ambassaden eller konsulatet. Där kan du få hjälp att kontakta anhöriga i Sverige, läkare, sjukhus och myndigheterna. De kan även hjälpa dig att få kontakt med försäkringsbolagens larmcentraler och ge aktiv hjälp genom att hålla direktkontakt med sjukhus och läkare och arrangera sjuktransport med mera.
 • Om du behöver pengar, går det snabbt och enkelt att föra över pengar från något av företagens ombud i Sverige. Be en anhörig att föra över pengarna, och efter ett tag kan du ta ut pengarna hos en agent i Thailand. Det går att använda bland annat Western Union och de thailändska ombuden och agenterna går att hitta i butiker, hotell, växlingskontor och tobaksaffären. Om du vill ha hjälp att föra över pengar till ditt eget konto så vänd dig till den svenska ambassaden. Om du inte har några pengar för att komma hem och inte kan få hjälp av vänner eller familj, så kan även ambassaden eller konsulaten hjälpa dig. Du lämnar då uppgifter på referenspersoner som UD kan kontakta och som kan betala in det belopp du behöver, plus en lagstadgad avgift till UD. Pengarna kommer sedan att betalas ut på ambassaden i form av kontanter i lokal valuta eller i form av en biljett hem, som ambassaden köpt.

 Om du behöver ett tillfälligt lån för en situation som inte är självförvållad så kan du ansöka om detta hos en svensk ambassad för en hemresa. Men först måste du själv ha vidtagit rimliga försiktighetsåtgärder före avresan från Sverige. Om du beviljas ett lån, måste du betala tillbaka lånet, plus UD:s avgift, inom en månad efter det att du fått faktura från UD. Avgiften är 600 kronor (2010-06-19).


 • Vid dödsfall, så vänd dig till den svenska ambassaden. De kan inte bevilja lån för kostnaden av transport till Sverige för den avlidne, men de kan ge råd och information om vad ni ska göra. Försäkringsbolaget till den avlidna eller anhöriga får stå för kostnaden.
 • Brott och straff. Enligt Wienkonventionen så har du rätt att kontakta ditt land om du blir gripen av polisen. Kontakta då den svenska ambassaden eller konsulaten, och de kommer att se till att du behandlas väl och får den hjälp du behöver. För att dina anhöriga ska få information om din situation måste du ge din tillåtelse, annars så kommer de inte att få veta något. Övervaka alltid ditt eget bagage och ta aldrig emot någon annans. Du kan annars riskera att bli inblandad i narkotikabrott. Thailand ser väldigt hårt på narkotikabrott, inklusive innehav av narkotika. Det räcker att du har lite narkotika på dig och det blir konsekvenser. I Thailand är det även dödsstraff på grova narkotikabrott. Fängelseförhållandena är oftast väldigt dåliga.

 

 

Saker du kanske inte visste om Thailand

 

 

 • Det är alltid Buddha Dag. Om du till exempel befinner dig i Bangkok och besöker det stora palatset, så kommer det troligtvis finnas en utropare i närheten som kommer att berätta för dig att platsen är avstängd för att det är ‘Buddha dag’. De kommer även försöka vägleda dig till en tuk tuk som kommer att leda dig till en annan plats eller butik. Allt detta medan hundratals besökare strömmar ut och in ur platsen du befinner dig på. Om du kommer hit dagen efter, eller en annan dag, så kommer du få veta att det är ‘Buddha dag’ igen, kanske till och med ‘Buddha Vecka’. Oftast, är det ingen riktig ‘Buddha dag’, men det finns äkta dagar. Om du befinner dig i Thailand när det är en äkta ‘Buddha dag’ så se till att befinna dig ute på kvällen när det är mörkt då dagen oftast avslutas med fyrverkerier.
 • Alla älskar en parad. Förutom under de stora festerna och högtiderna då det oftast förekommer parader, så kan du stöta på någon parad vilken dag som helst under året.
 • Många män bär på pistoler. Bli inte skrämd nu, Thailand är inte vilda västern där alla plötsligt börjar skjuta på varandra. Men faktum är att många män bär på pistoler. Så om du är ute sent, eller befinner dig inne på en offentlig plats, så borde du uppföra dig artigt och respektera andra, ifall du inte vill hamna i en situation med en pistol riktad mot dig.
 • Tandställning används för att se yngre ut. Du kanske stöter på en del kvinnor som ser ut att använda tandställning. Faktum är att de flesta antagligen inte behöver tandställning, utan de använder en låtsastandställning för att se yngre ut.
 • Bråka inte med munkarna! Det är en stor ära för en thailändsk familj att ha minst en i familjen som är munk. Det är även rätt vanligt att unga män som har begått ett brott att bli erbjudna att välja mellan ett år i fängelse eller ett år som munk. Så, bråka aldrig med en munk för du vet aldrig om han är där för att han har begått ett brott, eller vad för slags brott för den delen!