Att veta inför din thailandsresa

5 saker många önskar de visste innan de åkte till Thailand

Se upp för skumma erbjudanden

 

Eftersom Thailand är en stor turistattraktion så finns det många som kommer att försöka att utnyttja dig som turist. Därför borde du alltid se upp och tänka efter när någon försöker erbjuda dig ett ”väldigt bra erbjudande” så som ”fantastiskt billiga stadsrundor” med tuk tuks (som oftast leder till förarens bekantas butiker!) och billiga kopior på vanligtvis dyra produkter som verkar vara äkta.

 

 Du kan antagligen mer ‘thai’ än vad du tror

 

Många ord i thailändskan har de lånat från det engelska språket eller ifrån andra språk. Därför kan du antagligen mer ‘thai’ än vad du tror. Ord som du antagligen redan kan är (engelska ord, då det är väsentligt att kunna engelska vart du än är) guest house, hotel, computer, taxi, disco, clinic, same (eller ‘same same’). Många thailändska ord upprepas efter varandra så som ‘same same’.

 

Akta dig för ‘hinkarna’

 

‘Hinken’ är en av de mest ökända påhitten i Asien. Hinkarna är fulla med alkohol och energidrycker, och bara väntar på att du ska köpa med dig en eller flera. Om du skulle få för dig att köpa en sådan, se till att dela den med flera stycken. Dricker du en sådan här själv så kommer du dagen efter inte att komma ihåg vad du gjorde. Och under kvällens gång är risken stor att du inte ens kommer att komma ihåg ditt eget namn.

 

Se upp för var du går, och när du går över vägen

 

I Thailand förekommer det fler olyckor än vad det behöver göra. På vägarna gäller regeln ‘största fordonet’ vinner, och de är inte särskilt medvetna om fotgängare. Försök att alltid hålla dig till övergångsställen, men ta inte för givet att förarna kommer att bry sig om att det, och du, finns där.

 

 Stå på dig själv

 

Trots att det anses vara ohövligt och oacceptabelt att nånsin höja rösten i Thailand, så finns det tillfällen då det är ok att göra det. Om du anser dig själv bli illa behandlad av styrelsen så stå på dig själv. Ingen person är perfekt, även thailändare kan bli arga och därför är det ok att du kan bli det också.

 

 

Att tänka på innan du reser

 

 

 • Boka flyg. Om du vill vara helt säker på att komma iväg de datum du bestämt dig för, och även vill få ett bra pris, så borde du boka dina flyg så fort du har bestämt dig för vart du ska och när. Ju tidigare du gör det, desto billigare blir det. Sista minuten resor är oftast billiga, men det är säkrare att få det du vill ha om du bokar det innan. Du borde särskilt tänka på att boka flyg i förväg om du ska till de mindre turistfulla platserna, dit det inte går lika många flyg. Och även om du ska till Thailand under en högtid, då är det även oftast dyrare att åka hit och kan vara bra att boka innan då det kan vara lite billigare.
 • Boka hotell. Att vara spontan och leta efter det perfekta hotellet när du är på plats kanske låter som en spännande idé, men slutar oftast dåligt. Särskilt på de turistfulla platserna där de bästa hotellen redan är fulla, och det kan även bli dyrare att boka ett rum på plats istället för i förväg. Se därför till att kolla upp vad det finns för boende på de platser du tänkt stanna över natten, och boka det innan för att få ett bra pris och vara säker på att du har nånstans att sova under natten.
 • Besök din läkare. Det är inte nödvändigt att vaccinera dig innan du åker till Thailand, men det är ändå rekommenderat att besöka en läkare innan du ger dig iväg. Många virus och sjukdomar i Thailand har vi inte läkemedel för, och kan vara bra att veta vad du ska göra om du skulle råka ut för någon av dessa. De flesta läkare rekommenderar att vaccinera dig för hepatit B innan du åker, eller andra immuniseringar och medicineringar beroende på din egen hälsa och vilken region du ska åka till.
 • Lär känna Thailands kultur i förväg. Det här uppskattas väldigt mycket av invånarna, om du tar dig tid att lära dig deras kultur, religion, historia och etikett innan. Ta med dig en guidebok eller broschyr om Thailand och läs på flyget innan du anländer!

 

Vädret och klimatet

 

 

Högsäsongerna för Thailand är augusti, november, december, februari och mars och även lite i januari och juni. Den allra bästa tiden att besöka Thailand på, beroende på klimat, är mellan november-februari då det inte är lika fuktigt och varmt. Beroende på vilken del av Thailand du tänkt besöka så är det bäst att åka till Sydthailand mellan mars-maj, och till Nordthailand mellan november-december. Om du ska besöka Bangkok, och inte vill råka ut för outhärdlig värme, åk inte dit i april och oktober då det är som värst. Storstäder går oftast knappt att vistas i under för hög värme på grund av trängsel från både människor och trafik, och massa avgaser utan tillgång till hav eller bassänger att svalka av sig i.

 

 

En annan period att tänka på innan du bokar din resa till Thailand, är monsunperioden eller regnperioden. Om du inte vill råka ut för mycket regn under din vistelse så bör du hålla dig undan runt juli till mitten av november.

 

Thailändsk visum

 

Om du är svensk med svenskt pass så behöver du inte ansöka om visum för att komma in i Thailand, så vida du inte ska stanna i mer än en månad. När du kommer till Thailand får du ett transitvisum som gäller i 30 dagar, och det kostar 160 SEK / person (augusti 2006).

 

 

Om du dock ska stanna i landet i mer än 30 dagar så måste du ansöka om turistvisum. Det enda undantaget då det är giltigt att inte ha ett turistvisum, är ifall du lämnar landet (t.ex. besöker ett grannland) inom de 30 dagar innan ditt transitvisum går ut. Då kan du stanna i landet i två månader utan problem.

 

Regler för att få beviljat turistvisum i Thailand:

 • Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter avresedagen till Thailand.
 • En ansökan per person.
 • Ett fotografi (Regler för fotot är detsamma som för passfotot).
 • Betald avgift för respektive person och ansökan.

Ansökan om thailändsk visum kan göras här:

Royal Thai Embassay

Floragatan 3

Box 26220

100 40 Stockholm

Tel. +46(0)8 7917340

Fax. +46(0)8 7917351

E-mail: visa@thaiembassay.se

Royal Thai Consulate

NCC Huset

Gullbergs Strandgata 2

405 14 Göteborg

Tel. +46 (31) 7715000

Fax. +46 (31) 153240

 

 

Thailands tullregler

Det är förbjudet med import av illegala droger, skjutvapen och ammunition. Om du har med dig mer än ett ex av t.ex. dator eller mobil så kan det bli ett problem då du kan misstänkas för att sälja exemplaren.

För att ta med dig husdjur in i landet så behöver du tillåtelse från den Thailändska boskapsdepartementet, utfärdat innan du reser. Det gäller även om du tänkt ta med dig in mat i landet, då behöver du tillåtelse som är utfärdat innan du reser från det Thailändska Ministry of Public Health.

Om det är något annat du är osäker på gällande tullen eller lagar i Thailand, vänd dig till Thailändska Ambassaden i Sverige.

 

 

Vad du absolut borde ta med dig till Thailand

En liten lista på vad som kan rekommenderas att ta med sig på resan, särskilt om du ska backpacka och stanna en längre tid.

 • Antimyggspray, och mycket av det också!
 • Antihistamin tabletter / hydrokortison kräm
 • Tvättservetter
 • Hög solskyddsfaktor
 • En bild på ditt pass
 • Vattentät väska
 • Appen ‘Kayak’ för din smartphone för att hålla reda på flygtider och ändringar