Fira halloween i Thailand

Halloween närmar sig i år igen, och det vi på Thairesan intresserar oss för är så klart i första hand hur situationen ser ut i allas vårt älskade Thailand. Och den stora frågan är väl egentligen om Halloween firas där över huvud taget, om det är förolämpande att försöka fira det, och hur konstigt alla kommer att se på den som gör det? Häng på så går vi igenom allt och gör ditt liv snäppet lättare!

 

Firas Halloween ens i Thailand?

 

Liksom de flesta högtider får vi börja med att ställa oss en återkommande fråga – firar de ens Halloween i Thailand? Det är lite komplicerat, och svaret är “typ”. Thailand är ett buddhistiskt land, vilket innebär att de som du säkert redan vet har en helt annan kulturell tradition än vi har i traditionellt abrahamitiska länder, exempelvis de kristna. Det gör att det helt enkelt är andra traditioner och andra högtider, så Halloween kommer hur man än vrider och vänder på det att komma in i det thailändska samhället som något utländskt, något ovanligt.

crazylinser-volturi-1 crazylinser-dragon-eyes-1

 

 

Sen finns det dessutom de som anser att Halloween är vanhedrande – precis som det finns en del speciellt äldre som tycker i Sverige. Det ses som förolämpande att ha kul på bekostnaden av de döda som man istället bör hedra och respektera. Andra anser att man kan göra både och, och att även de döda säkert kan uppskatta ett gott skratt – det kanske de behöver efter att ha legat i jorden så länge.

 

Kan jag fira Halloween?

 

I slutändan kan det variera sig extremt mycket från stad till stad om man firar Halloween i Thailand. I en stad som Bangkok finns det många amerikanska medborgare, och många av dem firar såklart högtiden. I andra varierar det helt enkelt ofta väldigt oberäkneligt. Så frågan du ställer dig kanske är om det är okej om du firar Halloween? Svaret är återigen komplicerat, men kör mer eller mindre på ja!

Halloweenfirare i Thailand
Halloweenfirare i Thailand

Är du i någon liten byhåla kan du ta det lite lugnt och känna efter om någon över huvud taget märker av Halloween innan du drar på dig den mest storslagna utstyrseln och springer runt som en dåre. Men är du i storstaden, speciellt i Bangkok, behöver du inte ens tveka – det är bara att köra och ha kul, dra ut på nattklubben eller hitta någon kul middag eller fest.
Thailand är ett fantastiskt land med massor att se och göra, och det som gör speciellt Bangkok så fantastiskt är den breda kulturella mångfalden – vilket även täcker högtider som Halloween. Ha det kul och hälsa alla spöken!

 

Bildkällor:

Halloweenfoto: sripanwa.cn

Färgade linser, dragoneyes: Party24.se

Färgade linser, vulturi: Festli.se